fbpx

Przepis na mleko roślinne

Mleko odzwierzęce jest coraz gorszej jakości. Jednak cena mleka roślinnego przyprawia o zawroty głowy. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji ?

Najlepiej przygotować mleko roślinne samodzielne w domu. Wtedy oprócz zaoszczędzonych pieniędzy będziemy mieli satysfakcje, że wykonaliśmy je samodzielnie.

Poniżej znajdują się przepisy na najbardziej popularne mleka roślinne.

Przepis na mleko owsiane

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 400 ml wody
  • 2-3 daktyle opcjonalnie do smaku

Płatki owsiane należy zalać wodą. Następnie dodajemy daktyle i miksujemy przez 1-2 minuty. Po tym czasie mleko najlepiej przecedzić przez sito i gotowe. Zamieniając płatki owsiane na płatki orkiszowe instrukcje możemy wykorzystać jako przepis na mleko orkiszowe. Mleko można przechowywać w lodówce.

Przepis na mleko migdałowe

  • 1 szklanka migdałów (uprzednio namoczone przez minimum 12 godzin)
  • 4 szklanki wody
  • 3-4 daktyle

Migdały należy zalać wodą. Następnie dodajemy daktyle i miksujemy przez 1-2 minuty. Po tym czasie mleko najlepiej przecedzić przez sito i gotowe.

Przepis na mleko kokosowe

  • 200 g wiórków kokosowych (uprzednio namoczone przez minimum 12 godzin)
  • 1 litr wody

Wiórki wraz z wodą przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez około 10 minut po czym miksujemy na gładką masę. Standardowo przed użyciem należy przecedzić przez sitko.

Przepis na mleko jaglane

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 1 szklanka nerkowców lub orzechów laskowych (moczonych przez minimum 12 godzin)
  • 600 ml wody
  • 3-4 daktyle

Do wody dodajemy kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Miksujemy, a następnie przecedzamy przez sito. Mleko jest gotowe do spożycia

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *