Mleko odzwierzęce jest coraz gorszej jakości. Jednak cena mleka roślinnego przyprawia o zawroty głowy. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji ?
Najlepiej przygotować mleko roślinne samodzielne w domu. Wtedy oprócz zaoszczędzonych pieniędzy będziemy mieli satysfakcje, że wykonaliśmy je samodzielnie.
Poniżej znajdują się przepisy na najbardziej popularne mleka roślinne.
Przepis na mleko owsiane
- 4 łyżki płatków owsianych
- 400 ml wody
- 2-3 daktyle opcjonalnie do smaku
Płatki owsiane należy zalać wodą. Następnie dodajemy daktyle i miksujemy przez 1-2 minuty. Po tym czasie mleko najlepiej przecedzić przez sito i gotowe. Zamieniając płatki owsiane na płatki orkiszowe instrukcje możemy wykorzystać jako przepis na mleko orkiszowe. Mleko można przechowywać w lodówce.
Przepis na mleko migdałowe
- 1 szklanka migdałów (uprzednio namoczone przez minimum 12 godzin)
- 4 szklanki wody
- 3-4 daktyle
Migdały należy zalać wodą. Następnie dodajemy daktyle i miksujemy przez 1-2 minuty. Po tym czasie mleko najlepiej przecedzić przez sito i gotowe.
Przepis na mleko kokosowe
- 200 g wiórków kokosowych (uprzednio namoczone przez minimum 12 godzin)
- 1 litr wody
Wiórki wraz z wodą przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez około 10 minut po czym miksujemy na gładką masę. Standardowo przed użyciem należy przecedzić przez sitko.
Przepis na mleko jaglane
- 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej)
- 1 szklanka nerkowców lub orzechów laskowych (moczonych przez minimum 12 godzin)
- 600 ml wody
- 3-4 daktyle
Do wody dodajemy kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Miksujemy, a następnie przecedzamy przez sito. Mleko jest gotowe do spożycia